Sustainable Energy Technology (SET)

Een multidisciplinaire opleiding die voorbereid op een bijdrage aan de energy transitie

Als lezer van deze nieuwsbrief bent u ongetwijfeld allemaal goed op de hoogte van het bestaan van de opleiding Werktuigbouwkunde (tegenwoordig bekend onder de naam Mechanical Engineering). Een iets minder bekende en ook veel kleinere opleiding, die onderdeel is van dezelfde faculteit een aangrenzend is aan de werktuigbouwkunde, is de opleiding Sustainable Energy Technology (afgekort SET). Over deze opleiding rondom een zeer actueel en relevant thema wil ik graag wat meer vertellen.

De masteropleiding Sustainable Energy Technology (SET) is opgezet door prof. dr. ir. Theo van der Meer en prof. dr. ir. Gerrit Brem, beide destijds werkzaam bij Thermische Werktuigbouwkunde en inmiddels met emeritaat. De opleiding is van start gegaan in 2006.

De opleiding SET is een tweejarige opleiding, waarvan het eerste jaar bestaat uit een pakket van 12 vakken die door alle SET studenten gevolgd worden. In dit eerste jaar komen verschillende engineering disciplines aan bod in combinatie met vakken vanuit de sociale en economische hoek. De vakken zijn ingedeeld in 4 thema’s:

  1. Energy sources;
  2. Technology and sustainability;
  3. Socio-economics;
  4. Design and system integration.

Het uiteindelijke curriculum voor het eerste jaar ziet er dan als volgt uit:

Waar het eerste jaar bijna helemaal vastligt, biedt het tweede jaar juist veel ruimte voor profilering en specialisatie. Studenten kiezen een inhoudelijke richting waarin ze willen afstuderen en selecteren in overleg met de voorzitter van de gekozen onderzoeksgroep welke keuzevakken ze willen doen. Daarna volgt een stage bij een bedrijf waar studenten kennismaken met de beroepspraktijk van de ingenieur. De studie wordt (net als bij Mechanical Engineering) afgerond met een afstudeeronderzoek en een scriptie waarin zowel de technische als de socio-economische kant van het gekozen onderwerp wordt onderzocht.

Na afronding van de opleiding gaan studenten vaak werken als consultant of medewerker op een R&D afdeling binnen een bedrijf in de energie sector. Een ander deel van de afgestudeerden richt zich meer op de implementatie van duurzame energiesystemen (of een combinatie van bovengenoemde).

Terwijl het bedrijfsleven vraagt om meer experts op het gebied van duurzame energie is de opleiding tot nu toe nog relatief onbekend vergeleken met zijn ‘grote broer’ werktuigbouwkunde. En we kunnen zeker nog wat meer studenten gebruiken in dit prachtige master programma.

Dus zegt het voort! Sustainable Energy Technology aan de Universiteit Twente is een unieke masteropleiding waarin verschillende engineering disciplines samenkomen in combinatie met socio-economische expertise die ingenieurs opleidt om een bijdrage te leveren aan de energie transitie.

Met vriendelijke groet,
Lisa Gommer

Voor meer informatie over het SET programma, ga naar: https://www.utwente.nl/set/

Een nieuw jaar voor Solar Boat Twente

Principia-SES (Senior Expert Support) is één van de kernactiviteiten van Principia, waarbij Senior WB-alumni hun kennis en jarenlange ervaring inbrengen ter ondersteuning van bedrijven en instellingen. SES  ondersteunt al flink wat jaren het Twentse Solar Boat Team, zowel financieel als ook als sparring partner.

In dat kader vond op 26 augustus 2024 de kennismaking met 4 leden (Diedi, David, Ilse en Kasper) van het nieuwe SBT-team plaats. Daarbij waren ook 3 leden van het “oude” team aanwezig (Pepijn, Wouter en Stijn). De “Principia Senior Experts” waren Rene Scheltes, Gert Colenbrander, Herman ter Wijlen  en Anne van der Meer.

Overleg SES – Solar Boat Team

Er volgde een intensief gesprek over de ervaringen van de afgelopen jaren en de mogelijke verbeteringen die daaruit af te leiden zijn. Betrouwbaarheid, efficiency, maakbaarheid… het kwam allemaal op tafel. Ook projekt-organisatie en werkwijzen kwamen  uitgebreid aan de orde. Veel input voor het nieuwe team, dat nu de doelstellingen en plannen voor het komende jaar zal gaan ontwikkelen.  Over ca 6 weken komen we weer bij elkaar, en dan gaan we daar meer over horen. Het was weer een buitengewoon prettige bijeenkomst met veel openheid en waardering van beide kanten en in een uitstekende sfeer.

Anne F van der Meer, Rene Scheltes, aug/sept 2024

Power Up Symposium Isaac Newton

Op 12 december organiseerde Isaac Newton samen met Daedalus een Symposium met het thema “Onze energievoorziening in de toekomst”. De dag bestond uit een aantal lezingen, een bedrijvenmarkt en natuurlijk een afsluitende borrel. Zie voor alle details: https://symposiumpowerup.nl/  of https://www.isaacnewton.utwente.nl/events/symposium-power-up . Het Symposium werd door een 300-tal bezoekers bijgewoond, voor het merendeel studenten.

Aandachtig gehoor tijdens het Power Up Symposium

Namens Principia/Duurzaam Noord hield alumnus René Scheltes de openingslezing, een presentatie over de Energietransitie in de gebouwde omgeving.

Principia-lezing: Jaarpatroon van het energieverbruik van de Gebouwde Omgeving

Betoogd werd dat de huidige route om van het gas af te gaan en te migreren naar een “All-Electric” gebouwde omgeving inflexibel, duur en risicovol (black-out op een koude winterdag) is. Een Hybride strategie met elektriciteit EN (waterstof)gas biedt duidelijk meer flexibiliteit en betekent minder verzwaring van ons e-net.

Principia-lezing: Take home message

Daarna  waren er diverse lezingen, onder andere van energieprovider Enixis en “totaal-installateur” Linthorst.

We kunnen terugkijken om een mooi symposium met een goede bijdrage van Principia.

René Scheltes

Principiaprijs 2023

On the 28th of November the yearly “Principiaprijs”-contest was held.  Innovation Cluster Drachten (ICD), Isaac Newton and Principia worked together to come up with a challenging program. This year ICD-member Astron did present a case about their radio-telescope.  As a start Astron introduced basis information about their current Radio-telescope (functionality, the current requirements, …). Additionally their question was presented:

how to optimize transport, assembly and sustainability.

During the rest of the day eight student-teams worked very committed to find an out-of-the-box solution. Most teams started with brainstorms on the key-functions. Even “Methodisch Ontwerpen bij van den Kroonenberg” was used.  Sketches for working principles were made.

Student Team at work

The jury made a few rounds, visiting each group and answering questions.  After Lunch concept-solutions were translated to CAD Design and some teams even made simulations. Closing activity for all teams was the final presentation to the jury.

Presentation to the jury

The competing teams were judged on creativity, quality, feasibility, sustainability, costs, and the quality of their presentation. The jury, existing of members from ICD and Principia, had the hard task to decide which group had the best concept and presentation to win the grand prize of €3000,-. The winner was team “Space Case”  with the idea of an unfoldable briefcase that contained all components for a complete radio-telescope unit. “Easy to transport and easy to install”.

The winning Student Team

After the official award-ceremony by Mr. Pragt form Astron the team celebrated their victory in “de kelderbar Diep Zat”.

A good example of the Principia-efforts to build a bridge between the academic technical students at the UT and the real-life-business world.

Report: René Scheltes

Kernboodschap energievoorziening Gebouwde Omgeving 2050

“Niet van het gas af, maar waterstof in plaats van aardgas”

Groene stroom.

Volgens het Concept Nationaal Plan Energiesysteem (NPE) wordt groene stroom, oftewel CO2- vrije elektriciteit, de ruggengraat van ons toekomstige energiesysteem. Het centrale energiesysteem kan ontlast worden door lokale opwek slim te koppelen met lokaal gebruik, waardoor ook kansen ontstaan voor (financiële) participatie van inwoners om te profiteren van baten (zoals een lagere energierekening en meer zeggenschap). Dat is heel goed mogelijk – en is ook al op grote schaal gerealiseerd- door het plaatsen van zonnepanelen door huishoudens en energie coöperaties.

 

Thuisaccu’s.

Om een van de oorzaken van overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen is het zaak om de salderingsregeling af te bouwen en het plaatsen van thuisbatterijen te stimuleren.

 

Energieneutraliteit in de zomer

Door het plaatsen van zonnepanelen en thuisaccu’s kan de Gebouwde Omgeving (GO) in de zomermaanden energieneutraal worden, wat wil zeggen dat er ’s zomers lokaal evenveel elektrische energie wordt opgewekt als er gebruikt wordt.

 

Elektrische energievraag in de winter

Die energieneutraliteit van de GO kan in de toekomst niet gerealiseerd worden in de wintermaanden als er een grote vraag naar elektriciteit is door het gebruik van warmtepompen, zoals voorzien in het NPE. Dat betekent dat bij een gasloze energievoorziening en het gebruik van een elektrische warmtepomp er op een koude winterdag tot wel 15 keer het huidige jaargemiddelde aan elektriciteit moet worden toegevoerd. Dit vraagt een sterke verzwaring van het elektriciteitsnet. Naast het gebruik van warmtepompen voorziet het NPE dat warmtenetten in de rest van de warmtevraag voorzien.

 

Piekbelasting van het e-net voorkomen

De hoge piekbelastingen van het e-net door het gebruik van elektrische warmtepompen kunnen worden voorkomen door het gebruik van hybride warmtepompen, die bij grote warmtevraag de warmtepomp uitschakelen en gebruik maken van het cv-gedeelte van de installatie. Daarbij wordt de energie voor het verwarmen van de gebouwen dan niet geleverd door het elektriciteitsnet, maar door het bestaande gasnet, dat een veel grotere capaciteit voor het transporteren van energie heeft dan het elektriciteitsnet. Naar schatting bedraagt het elektriciteitsgebruik bij toepassing van een hybride warmtepomp ongeveer het drievoudige van het huidige verbruik van de GO. Voorwaarde voor het gebruik van hybride warmtepompen is dat de gasaansluiting in de bestaande GO niet wordt opgeheven en dat het aardgas in het gasnet vervangen wordt door duurzaam gas om aan de klimaatdoelen te kunnen voldoen.
Burgers en draagvlak
Ook voor de burgers biedt het handhaven van de gasvoorziening van de GO aanzienlijke voordelen. Als de gasvoorziening wordt beëindigd moeten de bewoners de energie voor de warmtevoorziening betrekken uit het elektriciteitsnet of uit een warmtenet. Ze zijn daarmee uitgeleverd aan energieleveranciers met een monopolie positie. Zeker bij het toepassen van een warmtepomp vereist dit ook een forse investering in een goede isolatie van het huis. Als de gaslevering behouden blijft kunnen de bewoners bij gebruik van een hybride warmtepomp kiezen uit levering van de energie uit het gasnet of uit het elektriciteitsnet.

 

De vraag naar duurzaam gas in 2050 in de GO

In het Ambtelijk Werkdocument C “Transitiepaden Gebruikssectoren” van het concept-NPE wordt onder meer het transitiepad voor de GO beschreven. In dit transitiepad GO wordt het “veel hybride warmtepompen” scenario opgevoerd, waarin hybride warmtepompen 55% van de warmte aan de GO leveren en all-electric warmtepompen en warmtenetten elk 22,5%. In dit scenario is de jaarlijkse gasvraag in 2050 125 PJ (35 TWh), de grootste gasvraag van de vier scenario’s die worden opgevoerd in het transitiepad voor de GO.

 

Het aanbod van duurzaam gas

Groen gas en groene waterstof zijn vormen van duurzaam gas. Netbeheer Nederland stelt in rapport “Integrale energiesysteemverkenning 2030-2050” dat in 2050 de productie van groen gas slechts een fractie zal zijn van het aanbod van waterstof. Het ligt daarom voor de hand om bij het verduurzamen van de gasvoorziening van de GO het aardgas te vervangen door waterstof. Uit groen gas kan groene waterstof worden geproduceerd. De daarbij vrijkomende CO2 (van niet-fossiele oorsprong) kan in CCS projecten op de Noordzee worden opgeslagen, waarmee de zeer gewenste negatieve CO2 emissies gerealiseerd kunnen worden. Zolang het gasnet nog aardgas bevat kan het groene gas ook direct bijgemengd worden, zoals dat op dit moment al gebeurt.
In het concept NPE wordt een prognose gegeven van het waterstof gebruik in 2050 (Figuur “Bronnen voor en inzet van waterstof over de tijd” p.27). Uit de Figuur valt op te maken dat totaalgebruik van waterstof 660 PJ zal bedragen, ongeveer 180 TWh. De bovengenoemde maximale jaarlijkse gasvraag van 35 TWh voor de GO bedraagt daarmee minder dan 20% van het totale waterstofgebruik in 2050.
De beschikbaarheid van waterstof in de GO opent ook de mogelijkheid om lokaal brandstofcellen te installeren die de benodigde elektrische energie opwekken voor het opereren van de warmtepompen, het inductie koken en het opladen van de elektrische auto’s in de wintermaanden, als zon-pv nauwelijks opbrengst heeft. Die lokale opwek van elektrische energie ontlast het elektriciteitsnet in belangrijke mate.

 

Conclusies

  • Gasaansluitingen in de bestaande Gebouwde Omgeving handhaven.
  • Gaslevering voor de Gebouwde Omgeving blijvend waarborgen.
  • Aardgas in het bestaande gasnet van de Gebouwde Omgeving vervangen door waterstof.

 

Ir. R.A. Alberts, Ir. W. Bourgonje, Ir. G.W. Colenbrander, Ir A.F. van der Meer en Ir. R. Scheltes
Discussiegroep Duurzaam Noord van Principia

01-11-2023