Principia in Coronatijd

De zomer(vakantie) is voor Principia in het algemeen een rustige periode. De overgang van komkommertijd naar ‘Coronatijd’ is daarom niet zo heel groot. Toch heeft de Coronatijd wel degelijk z’n invloed op de activiteiten van de club. Logischer wijze zijn voorlopig de bijeenkomsten nog uit den boze, en moeten we ons met de videovariant behelpen. Dit is tegenwoordig geen groot probleem (meer), maar het haalt het toch niet bij de gezelligheid van onze normale bijeenkomsten. Een aantal van onze leden valt echter in de als ‘risicogroep’ aangemerkte mensen, dus we zullen zeer zorgvuldig moeten overwegen wanneer we het weer aandurven om elkaar weer fysiek te gaan ontmoeten.

De hete zomer dit jaar lijkt een statement te willen maken in de klimaatdiscussie. Ja, de klimaatverandering is reëel. Of wij met onze CO2 uitstoot hier een doorslaggevende invloed op hebben waag ik nog steeds te betwijfelen, maar desondanks vind ik het streven naar een duurzame energievoorziening, die niet langer afhankelijk is van fossiele brandstoffen zeer de moeite waard. Alleen daar waar we erin slagen een cyclus naar voorbeeld van onze natuurlijke omgeving op te bouwen, zullen we onze activiteiten duurzaam kunnen voortzetten en zelfs uitbreiden, want de bevolkingsaanwas is nog steeds fors, en het algemene welvaartsniveau groeit nog steeds, wat ook de vraag naar energie nog altijd doet groeien.

Het is daarmee geen eenvoudige klus om een duurzaam (cyclisch) energiesysteem op te tuigen dat in voldoende energie voorziet in de juiste vorm, op de juiste plaats, op het moment dat het gevraagd wordt. En dat alles ook nog tegen acceptabele kosten!

Binnen duurzaam Noord wordt gestudeerd op verschillend scenario’s aan de hand van het rapport van Berenschot van Maart dit jaar ‘Klimaat neutrale energiescenario’s 2050’. Ik ben benieuwd of hier nog nieuwe inzichten uit voortkomen. De studie en de discussie is in elk geval zeer de moeite waard.

Ook onze studenten teams laten zich niet op non-actief zetten. ‘Het bloed kruipt waar het niet gaan kan’. Dus er wordt nog steeds geracet met auto’s en boten. Wij blijven de team natuurlijk volgen, en steunen ze waar mogelijk.

In het nieuws vandaag wordt de sterkste stijging van het aantal Corona ‘positieven’ gemeld. Je kunt je afvragen of het gestegen aantal testen hier niet mede debet aan is, maar desondanks lijken we nog niet van het virus te zijn verlost, dus zullen we ons voorlopig nog maar netjes aan de regeltjes houden. Ik hoop dat we daarmee een crisis in de Ic’s voor kunnen blijven en dat het aantal slachtoffers relatief beperkt zal zijn. In (Noordoost) Nederland denk ik dat we relatief goed voorgesorteerd staan. Ik maak me meer zorgen om de ontwikkelingen in (zuid) America maar ook in China en India. Anderhalve meter afstand is in India een onhaalbare doelstelling, en dat geldt voor meer dichtbevolkte gebieden.

Laten we hopen dat de medicatie tegen Corona zodanig verbetert dat het niet lang meer een  levensbedreigende ziekte is. Ik wens alle Principia-leden een prettige zomer, in goede gezondheid.

Jan Kees te Riet Scholten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *