Solar Boat Twente in Coronatijd

De wereldwijde uitbraak van het COVID-19 virus heeft een zwaar stempel gedrukt op de activiteiten van het SBT 2019-2020 team. Tot de uitbraak in maart 2020 is het team voortvarend in actie geweest. Mede door het feit dat de eisen die aan het zonnedek worden gesteld voor deelname aan de wedstrijden moesten romp en dek opnieuw worden gebouwd. Dit is gelukt in de eerste maanden van 2020, voor de uitbraak van het virus. Voor het ontwerp van de essentiële componenten zoals zonnepanelen, elektromotor van de aandrijving, schroef, draagvleugels, elektronica en software, is voortgebouwd op de ervaringen van het vorige team, waarbij veel aandacht is besteed aan het tekortkomingen in het ontwerp van de zonneboot van het vorige team. Dat heeft geleid tot belangrijke verbeteringen in het ontwerp van de componenten.  De bestellingen voor de componenten waren eind 2019 de deur uit.

Na de uitbraak van het virus liepen veel ontwikkelingen niet zoals gepland. Levering van onderdelen liep vertraging op. Fysieke bijeenkomsten van het team waren niet toegestaan. Wedstrijden zijn afgelast. Montage van onderdelen in de boot werd sterk gehinderd. Desondanks heeft het team de formidabele prestatie geleverd om niet bij de pakken te gaan neerzitten maar op 22 juli virtueel de complete boot te onthullen. https://youtu.be/vrwZe6TOcb0

In voorafgaande jaren volgde kort na de onthulling de eerste wedstrijd. Alle wedstrijden zijn afgelast, dus dat creëert mogelijkheden voor het huidige team om een gestructureerd testprogramma uit te voeren. Dat gebeurt totdat eind augustus het nieuwe team het stokje overneemt. Daarbij zal blijken of de ambitie kan worden waargemaakt om de romp door de draagvleugels uit het water te tillen en zo lang als gewenst de boot te laten vliegen. Aan de inspanningen om een goed regelsysteem voor de vleugelverstelling te ontwikkelen zal het niet liggen.

Gert Colenbrander

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *