Principia-SES assisteert bij Vlootschouw Sneekweek

Bij het invallen van de schemering trok op vrijdagavond 4 augustus in Sneek een bonte stoet van boten en bootjes voorbij aan de commissaris van de koning op het Friese statenjacht, en vervolgens aan honderden toeschouwers langs de Sneeker stadsgrachten. Dat statenjacht lag afgemeerd bij de overbekende Sneeker waterpoort: een prachtige entourage, en samen met een bonte feestverlichting en met meerdere dweilorkesten, elektrisch-varen-banners en met veel speciale T-shirts goed voor de juiste stemming.

     
Sneekweek 2023 – Veel publiek in een prachtige entourage en speciale aandacht voor elektrisch varen

Bij deze jaarlijkse vlootschouw – als onderdeel van de opening van de Sneekweek – werd deze keer extra aandacht gevraagd voor elektrisch varen. In dat kader had SEFFF (de Stichting Elektrysk & Fossylfrij Farre Fryslan) vijf elektrische sloepen beschikbaar gesteld om in de vlootschouw een  aantal kleine bootjes te slepen uit verschillende jeugdklasses.


Alumni Detmer Koppius en Anne vd Meer

Focus op jeugd en op elektrisch varen

Om die sloepen te bemannen was er een beroep gedaan op Principia-SES (Senior Expert Support). Drie SES-ers hadden zich aangemeld: Gert Colenbrander (met Koppius (met echtgenote Margrietha) en Anne van der Meer (met partner Anna).


Alumnus Gert Colenbrander en SEFFF-voorzitter Ale Bok brengen een groet aan de vlootvoogd (Commisaris van de Koning Arno Brok op het verlichte Friese Statenjacht bij de bekende Sneeker Waterpoort).
Als ludieke afsluiting van de vlootschouw sleept  kleinzoon Raúl (aan het roer) geen jeugdzeilbootjes, maar vijf levensgrote badeenden.

Terugkijkend: een bijzondere avond met heel veel plezier voor drie Principia-alumni (en hun partners) bij dit prachtige evenement.

Principia-SES kent verschillende afwisselende leuke activiteiten. Zin om ook eens bij Principia-SES te komen “snuffelen”?

Van harte welkom. Bel me maar even: 06 497 948 61.

Anne F. van der Meer

Solar Boat Twente eindigt in de derde positie in de Solar klasse van de Monaco Energy Boat Challenge 2023

Het is de eerste keer dat een Solar Boat Twente team er in is geslaagd een podiumplaats te bereiken in dit jaarlijkse wereldkampioenschap voor zonneboten, de Solar klasse van de MEBC.

Voorafgaand aan de races werden qualifying laps gevaren. Reeds in het eerste rondje begaf één van de strutkokers het en heeft de foil hierbij een snee gemaakt in de romp. De boot is meteen het water uitgehaald, zijn de struts en de foil verwijderd en is de boot met duct tape waterdicht gemaakt. De boot is net voor het einde van de qualifying laps het water weer ingegaan, waarna nog de derde plaats werd behaald. Door de opgelopen schade was het niet mogelijk om te foilen tijdens de races. Hulde aan het team dat ze ondanks deze handicap toch de derde plaats hebben weten te behalen. Ze hebben het Sunflare team uit Drachten en het team van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen voor zich moeten dulden.  (lees verder onder de foto)

Op 2 en 3 juni 2023 heeft het team van de Solar Boat Twente de New Energy Regatta gevaren, georganiseerd door Solar Sport One en de eerste prijs behaald in het eindklassement. Vrijdag is een traject van ongeveer 40 km gevaren op het Markermeer tussen Enkhuizen en Hoorn. Die dag behaalde het team de overwinning. De grootste concurrent, Sunflare, had problemen met het gevreesde fonteinkruid en werd tweede. Op de tweede dag, waarbij een traject van ongeveer 50 km vanuit Enkhuizen rond de Markerwadden werd gevaren, heeft Twente Sunflare niet achter zich kunnen houden.

Die aansluiting bij de top van de zonneboot racers leek ook al gevestigd te zijn bij de NK Groenleven Zonnebootrace 2023 in Akkrum, waar het Solar Boat Twente team als derde finishte bij de Endurance Race van de Grote Solar klasse. Achter het oppermachtige Clafis Victron Energy Solar Team en het Sunflare Solarteam. Ook bij de sprint eindigde Twente op de derde plaats achter Clafis en Sunflare. Tijdens het Rondje Akkrum moest Twente door een technisch mankement opgeven, waardoor ze in het eindklassement op de vierde plaats eindigden.

Solar Boat Twente heeft deze mooie resultaten mede kunnen behalen dankzij het feit dat het team er dit jaar in geslaagd is om stabiel te foilen. Waarbij de toeschouwer de indruk kreeg dat de boot bijna altijd perfect in balans was, zelfs op het soms wat knobbelige water van het Markermeer tijdens de New Energy Regatta.. Een technische prestatie van belang.

Dit jaar heeft het Solar Boat Twente team gevaren met de boot die door het vorige team is ontworpen en gebouwd, maar voorzien van talloze technische verbeteringen. Het huidige team heeft een nieuwe boot ontworpen die een hogere kruissnelheid moet kunnen halen. Aan het team van het komend jaar de schone taak om deze boot te bouwen en daarmee de concurrentie het vuur na aan de schenen te leggen. Voorwaarde is wel dat de tekortkomingen van strutconstructie van de foils worden opgelost.

Principia is partner van de Solar Boat Twente en heeft sinds het begin van het bestaan van het team regelmatig technisch advies mogen geven.

Gert Colenbrander

 

Zie ook: Solar Boat Twente | LinkedIn

MienSkip Project afgesloten

Met de verkoop van de stalen Mienskip-sloep aan het Zeekadetten-korps uit Lemmer is het Principia/SEFFF-Project  “Innovatieve e-aandrijving voor pleziervaartuigen” definitief afgesloten.


MienSkip-overdracht … links Harry Slump-Zeekadetten Lemmer, rechts Anne F. vd Meer-SEFFF/Principia

De MienSkip-sloep is destijds in opdracht van SEFFF (Stifting Elektrysk & Fossylfrij Farre Fryslan ) speciaal voor elektrisch varen door bureau Vripack in Sneek ontworpen (lage vaarweestand).

Vervolgens ontwierp de UT-alumnivereniging “Principia” in opdracht van SEFFF voor deze MIenSkip-sloep een elektrische aandrijving.  Doelen waren (a) een hoge efficiency,  en (b) een lage kostprijs. Dit ontwerp – op basis van een robuuste naafmotor, grootschalig toegepast bij e-motorfietsen, golfkarretjes ed  – werd vervolgens gerealiseerd en door studenten van de Friese Poort in Sneek ingebouwd.

In een volgende fase werd deze boot-aandrijving-combinatie aangepast voor het doen van metingen (stuwkracht, koppel, vermogen, stroomverbruik, efficiency, etc, etc.). Zo ontstond de MienSkip-TEST-sloep.

Met deze MienSkip-TEST-sloep werden vervolgens vele vaartests gedaan, zodat de theoretsische berekende eigenschappen vergeleken konden worden met praktische meetwaarden. De resultaten zijn samengevat in eindrapport “Innovatieve e-aandrijving voor pleziervaartuigen – Vaartestresultaten en de daaruit bepaalde rendementen” (door de Principia-alumni Gert Colenbrander, Geert Hidding, Anne F. van der Meer en Rene Scheltes). Te vinden op https://sefff.frl/eindverslag-onderzoek-naar-innovatieve-e-aandrijving-voor-pleziervaartuigen/

Als laatste stap is in samenwerking met de StendenHogeschool uit Leeuwarden een professionele bediening gerealiseerd. Dit begon met een studenten-stage (begeleiding door Johannes Bruinsma, die ook de vervolgrealisatie voor zijn rekening nam).


De Lemster Zeekadetten varen “het zeegat uit”- uiteraard fossielvrij

Met de verkoop van de stalen MienSkip is een groot en uitdagend Principia/SES-project definitief afgesloten.

Anne F. van der Meer
Mei 2023