Eerste bijeenkomst Duurzaam Oost

In navolging van “Duurzaam Noord” is er nu ook in Oost Nederland het initiatief genomen tot een “huiskamer”-discussieclubje “Duurzaam Oost”. Op 24 januari 2020 kwam net voor de eerste keer bij elkaar. Door uiteenlopende redenen hebben we vergaderd met 4 van de 8 belangstellenden. Dit mocht de pret niet drukken. We hebben geanimeerd gesproken over de achtergronden van onze belangstelling in het thema duurzaamheid en onze verwachtingen voor komende bijeenkomsten van Principia Duurzaam Oost.

Een interessant thema werd aangedragen door Steven Olthof, die lid is van de adviescommissie in zijn wijk in het project ‘Nijverheid aardgasvrij’ (Steven woont in de wijk ‘Nijverheid’.) De gemeente Hengelo heeft om diverse redenen een voorkeur voor aansluiting van de wijk op het warmtenet. De adviescommissie is op basis van gedegen onderzoek van mening dat het ‘voeden’ van de wijk met waterstof uit duurzame piekstroom en/of duurzaam geproduceerd gas als onderdeel van een hybride oplossing (elektrificatie+ duurzaam gas) een aantrekkelijker optie is. Voor de komende bijeenkomst zal hij ons bijpraten over de laatste ontwikkelingen. Input van informatie over de verkrijgbaarheid van waterstof en mogelijke geïnteresseerde partijen voor het plaatsen en beheren van een electrolyzer (voor de productie van waterstof met stroom) zijn van harte welkom. We verwachten dat we dit project nog veel aandacht zullen gaan geven.

Henk Schoenmaker woont in Zutphen aan het water en vraagt zich af of hij de waterstroom die onder zijn balkon door stroomt ook nuttig kan maken voor zijn warmte voorziening? We kunnen ons in de groep verdiepen in de mogelijkheden van warmtebuffering in water (Ecovat) of het onttrekken uit-  dan wel toevoegen van warmte aan een beschikbare waterstroom. In het nieuwe gemeentehuis van Deventer is een dergelijk systeem geïnstalleerd. We weten niet zeker of dit in de praktijk goed werkt. Dat zoeken we op! Kernenergie uit Thorium lijkt zowel Henk ook een interessant onderwerp. De mogelijkheden, voor- en nadelen kunnen we bespreken.

Jacob is (weer) actief met de ontwikkeling van warmteterugwinning uit afvalwater. Hij wil graag zijn kennisdelen, maar staat verder ‘open’ voor andere onderwerpen.

Ik zie zelf op de lange termijn het meeste heil in ‘Power-to-fuel’ oplossingen. Daarbij wordt duurzame energie houdbaar- en hanteerbaar gemaakt door opslag in gasvormige- of vloeibare brandstoffen zoals methaan of synthetische diesel. Hoewel ik ook niet uitsluit dat we fusie misschien kunnen leren beheersen, maar dan op de manier van de onderzoekers van het ‘Electric Universe’. Hierover in latere bijeenkomsten mogelijk meer.

We besluiten te mikken op een vergaderfrequentie van eens per twee maanden. De volgende vergadering kan weer bij mij plaatsvinden. Maar in principe mikken we op een roulatie. Ik ga de beschikbaarheid van de groep middels een ‘datumprikker’ uitvragen voor de data: 25 of 26 Maart en 8 of 9 April.

Ik verheug me op de bijeenkomsten die komen gaan! Tot de volgende bijeenkomst.

 

Jan Kees te Riet Scholten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *